ANMELDELSE: King Krules kjærlighetsbarn er dansk

Foto: Samuel Joshuas

Utgivelse: Flade Sko Ingen Aftryk – Gameboy_98. Søvning Music.

7/10.

Debutanten Gameboy_98 imponerer med sjangerløs moderne crooning

For en stund tilbake skrev jeg om singelen «Månetegn» fra den da fullstendig ukjente artisten under navnet Gameboy_98. Selv om det MSN-aktige aliaset ikke fenget nevneverdig så gjorde produksjon og vokal det – ja det som teller!

Han hørtes ut som en Københavnsk versjon av indieverdens favorittsønn: Archy Marshall kjent som King Krule. I likhet med Marshall har Gameboy_98 en usedvanlig mørk stemme og et jazzete lydlandskap preget av støy og melankoli. Ja det meste virket å være inspirert av erkebriten i King Krule. Så mye at en skeptiker vil si at Gameboy_98 sitt debutprosjekt er en skamløs rip off av Archy Marshalls særegenhet, for tydelig i både stemmebruk og lydbilde.

Personlig tenker jeg at Flade sko ingen aftryk er en ep som er veldig klar over sine inspirasjoner og samtidig bringer en spesiell skandinavisk særegenhet ved seg.

Første låt «Månetegn» er et eksempel på dette. En ekstremt muntlig og beskrivende tekst om et stevnemøte med en jente fra Odense. Teksten leveres over en croonete vokal som varierer mellom mørk og grumsete og en lys frekk falsett. En synth spiller ut outroen på låten og fortsetter over i tittelsporet «Flade sko ingen avtryk». Synthen begynner å pulsere taktfast og Gameboy_98 kommer inn med en modulert vokal som forvrenger pitchen – gjør den nærmest kunstig.

Mye i likhet med King Krule kan det være vanskelig å tyde teksten til Gameboy_98. Både i uttale og budskap, men jeg tenker at spesielt på tittelsporet så er dette helt med overlegg. Vokalen er primært et instrument og teksten får frivillig eller ei en sekundær funksjon. Ikke som tekstbærer, men som stemningsskaper.

Gameboy_98. Foto: Samuel Joshuas.

Sjangermessig er Gameboy_98 vanskelig å plassere. Det er plenty med jazzinspirasjon i både komposisjon og bruk av blåsere, men prosjektet er behagelig tåkete. Som på den passende døpte låten «Tågevandring». «Søndags aften, min yndlingsaften» synger han innledningsvis. De bokstavelige tekstene er veldig avslappende. Samtidig som vokalen er ambisiøs og passende eksperimentell. Han veksler mellom falsett og mørk croon uten anstrengelse.

Flade sko ingen aftryk er en debut Ep som fanger noe veldig skandinavisk, eller hvert fall opplevelsen av å bo i en skandinavisk by. Det er litt vanskelig å sette fingeren på, men beskrivelsene av svært hverdagslige ting og begivenhetsløse aktiviteter er en slags trygghet for meg som lytter.

Hvis du har vært et fnugg interessert i King Krule i ditt musikkliv så kan jeg nesten garantere at du vil finne noe å like ved debutanten Gameboy_98. Og hvis du er en av de nordmennene som ikke gidder å prøve og forstå dansk så får du bare behandle ep’en som en Sigurd Ros-utgivelse – din lazy fuck!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s