Guttastemning er best når den er produktiv

Foto: Rainer Kleve.

Utgivelse: Balestrand Badeklubb Vol. 1 – Balestrand Badeklubb. Cover av: Victoria Meyer.

7/10

I den billedskjønne bygda ved Sognefjorden har det blitt til et prosjekt som inspirerer til etterfølgelse

21. august fikk jeg melding på Messenger: «Vi skal slippe en mixtape i slutten av september. Balestrand Badeklubb Vol.1. Som ble til etter at Kjartan Lauritsen inviterte en gjeng artister, produsenter og fotografer til en øde hytte i Balestrand sommeren 2020».

Hæ? Svarte jeg.

Jeg fikk ikke høre noe mer om denne badeklubben og meldingen gikk litt i glemmeboka. Men så! Plutselig fredag 25. september åpnet prosjektet Balestrand Badeklubb Vol. 1 seg for meg på Spotify. En times lang mikstape tilsynelatende kuratert av den vennlige kjempen Kjartan Lauritzen.

Et utrop til samarbeid

Sammen med storebroren Theodor Kvikne åpnet Per Áki Sigurdsson Kvikne (Kjartan Lauritzen) hjemstedet sitt i sommer for en bråte av kreative mennesker innen musikk, film, foto og andre kreative felt.

Målet? Å lage et miljø og en setting for intens kreativitet. Gjengen samarbeidet på individuelle prosjekter, og produserte i tillegg en felles mixtape bestående av 21 låter, døpt Balestrand Badeklubb Vol. 1.

Blant artistene vi får høre er: Ditto, Kjartan Lauritzen, Jerry Folk, Bearson, Ketz, St Valentine, Leander, Niilas, Hester V75, Primadanna, Dutty Dior, Rafi, Synne, Ingo, Eirik Aas, Gabifuego, Ka2, Cutefabio, Kill, R1R, Big Snill, Spike og Onkel.

Halvparten av disse navnene har jeg lite til ingen kjennskap til, men det gjør egentlig ikke så mye i konteksten av de kollektive skaperiet vi blir presentert her. Det er klart at en time på 21 låter er lenge, spesielt for en mikstape som spriker vanvittig i sjangeruttrykk og kvalitet, men lengden lar seg lett forsvare av konseptet.

Naturen har unektelig vært en sentral pådriver for inspirajsonen. Her med det ikoniske Fagerdalsnipa i bakgrunnen. Som også vises på coveret. Foto: Rainer Kleve.

Stor variasjon

Som man kan forvente av å ha med over 24 ulike artister på et prosjekt er musikkuttrykket svært bredt. De fleste låter har tre eller flere artister og produsenter involvert hver. Resultatet er overaskende gjennomført. Uttrykket varierer fra spansk pop og bergensrap til techno og klubb. Det fremføres på norsk, spansk og engelsk – og Balestrandsk da.

Ja for som primus motor er Kjartan medvirkende på desidert flest låter. Den selverklærte fløtepusen har vokst mye som artist og blir progressivt en bedre og bedre rapper.

Du finner garantert hvert fall en låt du liker her. Instrumentaler og beats byr på stor variasjon. Personlig er det de mest gjennomarbeidede låtene som sitter best igjen. Den gjennomførte «Byen til Balestrand» er en hardtslående posse cut hvor Dutty Dior leverer sin beste Young Thug-aktige hook. Han kan godt kalle seg Kaptein Hook fra nå av hvis han vil. Avslutteren «Fantasi (Sigurds outro)» byr også på flere sterke enkeltøyeblikk og vers.

Produsent Niilas fortjener ros for å bryte opp i beatsene med sin unike kjølige og industrielle techno-produksjon. Låtene «Føttene vet kor eg går / Onkel sin historie» og «Vinteren er her» har dub-elementer og filtrerte beats som vekker assossiasjoner til Burial sitt Untrue (2007) album. Førstnevnte i noe mer grad mot den tyske klubbscenen via en artist som Solumun f.eks.

Alt kan bli et studio. Foto: Rainer Kleve.

Alle skal få

Om du vil ha varm melodiøs klubbmusikk alla Hubbabubbaklubb er kanskje låten «10 000 Hk» noe for deg. Hvis du vil ha oppsig rap med en spansk hook er låten «Eg e fet» det du har bestilt. Ja for under navnet Gabifuego får vi høre Boy Pablo-gitarist Gabriel Nystad Muñoz plante spanske toner på rundt halvparten av låtene på prosjektet.

En solokarriere verdt å følge med på?

I det hele tatt er det noe for alle som man kanskje har skjønt. Ikke alt er like engasjerende og som prosjekt er det for sprikende til å fungere som et album. Men nå er det faktisk ikke det som har vært poenget.

Den ambisiøse gutteturen til Balestrand har illustrert at slike samlinger kan kultivere et overskudd av kreativitet og inspirasjon. En kultur hvor man heier på hverandre og gjør terskelen for å leke seg musikalsk så lav som mulig. Nå er det klart at slike forsamlinger blir vanskelig fremover, men som et kreativt verktøy har Kjartan Lauritzen, kanskje uten å tenke over det laget en utrolig effektiv oppskrift for å skape. Og bare det alene fortjener ros!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s