En debut som tilhører det store kosmos

(Foto: Mr. Labemika.)

Space 1.8 – Nala Sinephro. Warp Records 03.09.2021.

9/10.

Alternativ jazz med sjel og ambisjon fra Bylarm-aktuell 22-åring.

Den 17 minutter lange «Space 8» avslutter det atmosfæriske alternative jazzalbumet Space 1.8 og det er en sjelfull og utenomjordisk reise vi har vært på. Godt plassert ute i kosmos hvor modulære synther, pedalharpe og en svak saksofon navigerer oss gjennom vakuumet. Det tomme verdensrommet føles plutselig varmt og velkomment tolket gjennom Nala Sinephros ører.

Nala Sinephro er en karibisk-belgisk artist bosatt i London. Hun er en produsent nylig signert på respektable Warp Records hvor hun nå slipper sin debut – hun er dessuten å se på Bylarm nå i september som er helt topp for denne 22 år gamle musikeren har utrolig mye å komme med!

Verdensrommet, baby!

Albumet Space 1.8 er en metafysisk milkshake. En sammensmeltning av meditativt kontentum, jazz og folkemusikk med flittig bruk av feltopptak og improelementer. Albumet er kun åtte låter langt, men siste låt ut er nevnte «Space 8» på 17 minutter som mer enn gjør opp for den korte låtlisten.

Sentralt står jazzimprovisasjoner, synth og saksofon med elementer 22-åringen har plukket opp som DJ og liveerfaring fra mange av Londons kjente jazzbuler. For oss her hjemme som har et forhold til saksofonist Bendik Giske vil det utvilsomt være mye å falle for og sammenlignes med her.

Giske holder dog sin saksofon ørlite meR jordet enn det Sinephros gjør, for på Space 1.8 vil musikken alltid videre og frem, alltid utforskende og aldri dvelende.

Hvis du ikke har hørt Bendik Giske nyest kunststykke Cracks forøvrig så må du gjøre det.

For noen øyeblikk lander musikken og nøyer seg med frijazzfakter. For eksempel på «Space 6» hvor utmerket perkusjonsdriv, en insisterende saksofon og en dronete synth pisker tempoet avgårde i høy fart før låten igjen tar av og setter kurs mot et annet solsystem i outroen.

Åpningssporet med sin pedalharpe og fuglekvitter fungerer utmerket som et slags takeoff og inngang til andresporet hvor vi befinner oss i en slags jazzklubb på en hypermoderne romstasjon. Ja for selv om vi er flere lysår unna menneskeheten er det viktig å ikke gi slipp på det som gjør oss menneskelige.

Enormt potensiale

Space 1.8 er dypt atmosfærisk og byr på akkurat riktig type virkelighetsflukt. Ren instrumentalmusikk for de med føttende godt plantet i jazz og de som strener alle veier i det musikalske landskapet.

Nala Sinephro har gitt oss en ambisiøs og nydelig debut som får meg til å drømme om hva hun kan gjøre med denne konstellasjonen i livesammenheng. Lydbildet er slik at det kan bygges ut med enda flere instrumenter, droner og klang og passe den største arena eller komprimeres til den minste klubbscene – space is the limit!

1 tanke om “En debut som tilhører det store kosmos”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s