Kontorkonserter omfavnes av musikkbransje og artister – dette er norske Tiny Desk Concert

Et ørlite kontor i et gammelt murhus på Torshov rigges om til Oslos mest intime konsertscene og norske artister inviteres til å gjøre akustiske versjoner av egne låter.

«Dagens musikkprogrammer på TV har mer fokus på samlivsbrudd, psykisk helse, kostymer og coverlåter, enn de har på selve musikken.

DERFOR SKAL VI SETTE MUSIKKEN I FOKUS»

Slik lyder beskrivelsen av YouTube-kanalen Akustisk på Loff.

I et gammelt murhus på Torshov i Oslo har et produksjonsselskap sett seg lei det manglende fokuset på musikk i norske programmer som hevder å være opptatt av musikken. Derfor har de skapt sin egen versjon av det voldsomt populære konseptet Tiny Desk Concert pionert av radiostasjonen NPR på YouTube.

Kanalen hvor artister og band på hele spektret av stjernestatus fremfører akustiske nedstrippede versjoner av egen musikk for ansatte på NPR sine små kontorer. Deres mest populære videoer er blant annet av Dua Lipa, avdøde Mac Miller og Anderson .Paak, som alle har godt over 100 millioner avspillinger hver.

Autensitet, nærhet og innblikk er alle suksessfaktorene for Tiny Desk. Folk har sett seg lei av talk show-opptredener og konsertvideoer fra Coachella. De vil hvert fall late som de lærer sine favorittartister å kjenne.

Nå har det norske produksjonsselskapet LOFF gjenskapt dette fenomenet i deres kontorer på Torshov.

Et hull i norsk musikkbransje

Når jeg er på besøk er det artist og låtskriver Jonas Alaska som skal gjøre en konsert. I et stort rom ved siden av sitter han på sofaen og drikker kaffe og venter på å ha en linjesjekk. Selve scenen er egentlig bare en enkelt hjørne av kontoret hvor det er satt opp bokhyller fylt med bøker, filmer, plater, kameraer og instrumenter. På en gul dør helt bakerst har alle artistene som har spilt her tusjet navnet sitt.

– Jeg liker det jo nedstrippet generelt og har vært fan av Tiny Desk lenge, sier Alaska.

Er det et behov syns du for et slikt konsept, eller er det en gimmick?

– Ting har forandret seg masse når det kommer til plattformer for artister, bare siden jeg startet i 2011. Dette fyller helt klart et hull på mange måter, sier Alaska og fortsetter.

– Bransjen er veldig skamløs på selvpromotering, og de som er best på det er de som finner suksess på mange måter. Selv syns jeg det er skikkelig vanskelig, så når jeg for eksempel skal ut med nytt album går jeg ofte flere runder med de jeg jobber med for å finne andre ting å gjøre eller finne på. Så når sånne her ting dukker opp, takker jeg ofte ja til det.

Sakte innhold og kamp mot TikTok-formatet

Loff ble startet for tre år siden som et sted for å utvikle konsepter in house som en avgrener av moderselskapet Lucky View – et oppdragsbasert selskap som jobber med kommersielle merkevarer, byråer og andre med å lage innhold som skaper engasjement i sosiale medier.

Mens vi sitter og prater sitter det noen og klipper en video med influencer Oskar Westerlin i bakgrunnen.

Når jeg hører deg fortelle er det litt overaskende at dere satser på et 'sakte' konsept som akustiske kontorkonserter.

Guttormsen smiler og nikker anerkjennende.

– Ofte når du jobber med store aktører kan mange av de gode ideene bli stoppet tidlig i prosessen. På grunn av byråkratiet, eller bare fordi det kreative ikke er det som er i sentrum. Musikkbransjen var noen av våre første samarbeidspartnere da vi startet opp, og innspilling av akustisk lyd har vært sentralt lenge før Akustisk på Loff i det hele tatt var en ide.

LOFF skal på mange måter være en kreativ utløp og et fristed til å uvikle egne konsepter som ikke er knyttet til kundearbeid.

Lars Vaular, Stein Torleif Bjella, Vinni og Bigbang er blant artistene de har jobbet med tidligere. Guttormsen sier han selv har bakgrunn fra musikk og lydproduksjon og at dette konseptet har vært et hjertebarn.

Et naturlig stopp for en artist

Er det dere som booker inn artister eller blir dere kontaktet av management og labels når deres artister skal slippe musikk eller ut å turnere?

– Det er litt begge deler, vi har merket nå som flere videoer er ute, at vi får mange flere forespørsler. Og det er jo kjempekult.

Blant de som holdt kontorkonserter hos Loff er: Fieh, Bendik Brænne, Beharie, Rick Grove, Evig Ferie, Feber, Siv Jakobsen, Ole Kirkeng, Julie Henrikke og August Kann.

https://www.youtube.com/watch?v=fnaAN0vvqDo

Hvor ønsker dere at dette konseptet skal hen, hva er målet?

– Vi ønsker et bærekraftig prosjekt som er lukrativt for etablerte artister og også ferske artister. Vi ønsker at de som jobber med artistene legger et stopp her som en naturlig del av planene sine når de skal lage en promostrategi for en artist.

­– Vi drømmer også om å ta konseptet på veien. Gjøre Akustisk på Loff på Øyafestivalen, på Trænafestivalen og gjerne også bransjefestivaler. Jo også vil vi gjerne jobbe mot enda større sjangerbredde i artistene som kommer hit, legger Guttormsen til.

Forrige
Forrige

Mall Girl med sin beste og mest klissete skive til nå

Neste
Neste

Oslos mest vellykkede overskuddsprosjekt